loading...

Artikel | Nieuws

Aantal studenten in de schadeherstel- en carrosseriesector blijft stijgen

Uit cijfers van DUO blijkt dat in het schooljaar 2019-2020 het aantal studenten, die zich hebben ingeschreven bij een ROC voor een opleiding in de carrosseriebranche, wederom is toegenomen.

Het aantal nieuwe inschrijvingen is opgelopen tot 1.010.

Tegelijkertijd hebben 351 jongeren in 2019 hun diploma gehaald ten opzicht van 342 in 2018. De nieuwe instroom van studenten zorgt ervoor dat er momenteel 1.239 studenten in de carrosseriebranche worden opgeleid. Een mooie uitdaging voor de branche om ervoor te zorgen dat deze groep ook hun diploma zal behalen.

“De instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel is met stip één van de grootste uitdagingen in de schadeherstelsector. Goed geschoolde vakmannen en -vrouwen zijn onontbeerlijk om de kwaliteit van het herstel te kunnen blijven borgen. FOCWA is dan ook erg verheugd met deze forse stijging”, zegt Femke Teeling, directeur FOCWA. “Ik denk wel dat we nu kunnen spreken van een trendbreuk. Voor het derde jaar op rij kennen we een aanzienlijke stijging van het aantal studenten in de schadeherstelsector.”

Deze trendbreuk is volgens Teeling te wijten aan een combinatie van factoren. Zo heeft de hele sector de afgelopen jaren veel energie gestoken in een steeds betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. “Niet voor niets organiseert FOCWA samen met de MBO-raad jaarlijks een bijeenkomst met alle ROC’s die schadeherstelopleidingen aanbieden om de samenwerking te bevorderen. We verbinden ROC’s met FOCWA-bedrijven en stimuleren via de online campagne www.ikwordschadehersteller.nl het geven van gastlessen en stages om jongeren te enthousiasmeren voor het vakmanschap van de schadehersteller. Daarnaast maakt de nieuwe cao de sector ook aantrekkelijker. Het is in ieder geval geen reden meer om niet te kiezen voor ons beroep.”, meent Teeling.

Dat er een mooie toekomst is weggelegd voor student-schadeherstellers, blijkt ook uit een enquête onder FOCWA-leden. De conclusie spreekt alvast voor zich: 70% van de ondervraagde bedrijven heeft een meer dan gemiddeld vertrouwen in de toekomst voor de nieuwe generatie herstellers.

Bekijk andere

Artikelen

FOCWA inspireert jongeren voor schadeherstelvak

FOCWA start een campagne om de beroepskeuze van jongeren en hun ouders te beïnvloeden.

Meer lezen

Hoe ziet jouw werk eruit in het jaar 2025?

Benieuwd wat jouw toekomstmogelijkheden zijn?

Meer lezen

Coronaprotocol mobiliteitssector beschikbaar

Brancheorganisaties, opleiders, vakbonden en specialisten in de mobiliteitssector hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijk branchebreed corona-protocol op te stellen. Dit is nu beschikbaar.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven