loading...

Artikel | Nieuws

Studenten bezoeken Jos Mulder en Schevers Schalwijk

6 april j.l. hebben 26 jongeren een ochtend of middag Jos Mulder Bunnik of Schevers Schalkwijk bezocht en zijn daar aan de slag gegaan met allerlei doe-activiteiten. De jongeren zijn afkomstig van twee vmbo scholen, namelijk het Houtens college en Yuverta. Twee weken eerder waren de leerlingen al gematcht met een van de twee bedrijven tijdens een bijenkomst waar ruim 800 leerlingen en ca. 40 bedrijven aanwezig waren.

Match

Voorafgaand aan het bezoek aan de bedrijven was er een ‘beroepenfeest’ welke georganiseerd werd door Vmbo On Stage Houten, waar het bedrijfsleven (naast techniek ook groen & natuur, handel & economie en zorg & welzijn) aanwezig was en de leerlingen uit meer dan 100 beroepen konden kiezen om nader mee kennis te maken. Het was mooi om te zien dat beide carrosseriebouw bedrijven naast elkaar stonden en afstemden met de jongeren of het verstandiger was om toch voor het andere carrosseriebouw bedrijf te kiezen.

Bedrijfsbezoek

Nadat de matches gemaakt waren op het beroepenfeest gingen de jongeren op donderdag 6 april een ochtend of middag naar Schevers of Jos Mulder. De leerlingen waren ondanks de reistijden van 40 minuten met de fiets of 30 minuten met de scooter keurig op tijd. Na een korte rondleiding zijn de jongeren aan de slag gegaan. Wat hen hierbij opviel was dat er heel veel onderdelen van groot tot heel klein nodig zijn om een carrosserie te bouwen. Voor de wat oudere jongeren was dat onder andere lassen, waarbij het maken van een dobbelsteen uit plaatmateriaal het doel was. Voor de jongsten was dit het knippen en zetten van plaatmateriaal tot een kleine carrosserie welke weer paste uit op een truckmodel uit gezet plaatmateriaal. Twee van de aanwezige jongeren waren vorig jaar ook al op bezoek en gaven aan graag in de carrosseriebouw te willen gaan werken in combinatie met een mbo vervolgopleiding.

Wat is ON STAGE?

VMBO On Stage is een landelijke organisatie die lokaal beroepenfeesten voor vmbo leerlingen en beroepsbeoefenaren bij bedrijven organiseert. Zo krijgen leerlingen de mogelijkheid om een beter beeld van verschillende beroepen te krijgen. Dit gebeurt tijdens bijeenkomsten op grote locaties waar ca. 800 tot 1000 jongeren in de leeftijd van 12 tot 16 jaar komen. Vaak zijn er 100 of meer bedrijven uit verschillende sectoren waaronder de techniek / mobiliteit aanwezig zijn. De jongeren hebben een CV bij zich en kunnen via korte gesprekken met beroepsbeoefenaars meer informatie over beroepen inwinnen en kunnen een afspraak maken met het betreffende bedrijf. Ongeveer twee weken later kunnen de jongeren dan een ochtend of middag meelopen in het bedrijf om zo meer informatie over het bedrijf en het beroep te krijgen. Deze ervaring kunnen de jongeren meenemen in hun keuze richting een vervolgopleiding. In de praktijk blijkt ca. 1/3 van de jongeren via vakantiewerk of stageplaatsen in contact te zijn gekomen met het beroep en bedrijf.

Aansluiten voor bevordering van de instroom

Georganiseerde evenementen zoals Vmbo On Stage Projectinformatie maar ook Techniek Tastbaar waar het bedrijfsleven en jongeren elkaar kunnen ontmoeten zijn laagdrempelig en daarnaast kost het relatief weinig tijd voor de bedrijven. Ook worden er ook steeds meer techniekdagen georganiseerd door techniek scholen om jongeren te kunnen laten kennismaken met de techniek. Bedrijven kunnen zich hier presenteren en laten zien wat ze de jongeren te bieden hebben. Veel is hierin ook al georganiseerd door anderen. Wilt u op de hoogte gehouden worden van dergelijke evenementen of meer informatie over mogelijke doe-activiteiten voor deze jongeren bij een evenement of in het bedrijf stuur een mailtje naar carrosserienl@raivereniging.nl of naar de OOC regio coördinatoren bedrijfsleven en onderwijs (B&O).

Mabri Fennema | 0348 – 437312 | m.fennema@oocinfo.nl
Zeeland, Noord Brabant, Limburg, Zuid Holland en Utrecht.

Karel Markx | 0348 – 437341 | k.markx@oocinfo.nl
Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Noordoostpolder en Noord-Holland.

Bekijk andere

Artikelen

Vervoer over spoor heeft invloed op carrosseriebouw!

In een artikel uit ‘Transport & Logistiek’ staat het volgende: “PostNL gaat na 25 jaar weer pakketten en brieven vervoeren via het spoor. Het…

Meer lezen

Zet je bedrijf in de etalage: volg het webinar en de themabijeenkomst Sterk Werkgeversmerk

Meer lezen

Kennisavond interactief 29 oktober 2018

OOC organiseert regelmatig interactieve kennisavonden. Wisselende thema’s, zoals ontwikkelingen in de mobiliteit, nieuwe technieken, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid komen aan bod.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven