loading...

Artikel | Nieuws

Campagne ‘Veilig Werken voor Elkaar’ van start

‘Veilig werken, dat doet iedereen. Of toch niet?’ In samenwerking met VOC, FOCWA en RAI CarrosserieNL - is de campagne ‘Veilig Werken voor Elkaar’ gestart.

Het doel van de campagne is gedragsverandering teweeg brengen bij werknemers en werkgevers.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt zeker op de werkvloer. Het niet (altijd) gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) speelt hierbij een belangrijke rol. Ook een verkeerde werkhouding, het niet in acht nemen van machineveiligheidsaspecten, het niet opruimen van gereedschap of het foutief gebruik van een rolsteiger zijn voorbeelden van onveilig werken. Door de krachten te bundelen en samen dit thema op de kaart te zetten slaan VOC, OOC, FOCWA en RAI CarrosserieNL de handen ineen.

OOC wil met het ‘Bedrijfsuitje Anders’ veilig werken en duurzame inzetbaarheid op een leuke en luchtige manier bespreekbaar maken. Met Bedrijfsuitje Anders wordt er op locatie een ‘theatervoorstelling’ gegeven. Werkgevers én werknemers worden zo in hun eigen omgeving geconfronteerd met gezond en veilig werken. De acteurs laten zien wat de verbeterpunten zijn en hoe deze te verbeteren zijn. Ze zijn hierbij concreet, vandaag geleerd is morgen toegepast in de praktijk.

VOC, het nationaal opleidingsinstituut voor de schade- en carrosseriebranche, richt zich met de online test ‘Veilig Werken’ eveneens op de werknemer. “Veilig werken dat doe je voor elkaar”, vindt VOC. Op de website www.veiligwerkenvoorelkaar.nl staan tips om veiliger te werken en cursussen ter verbetering van de veiligheid op de werkvloer. VOC verwijst op de website tevens naar de Arbocatalogus voor de Carrosseriebranche. Hier zijn praktische oplossingen en maatregelen te vinden om het werken in de branche gezond en veilig te organiseren.

De arbocatalogus is een initiatief van de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie samen met de werkgeversorganisaties FOCWA en RAI CarrosserieNL. Werkgevers kunnen op de website www.arbocatalogus-carrosserie.nl onder meer een branchespecifieke risico-inventarisatie en -evaluatie voor de carrosseriebranche (RI&E) invullen. “Je kunt heel veilig werken in onze sector, maar je moet wel de goede procedures volgen”, aldus FOCWA. “Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.”

Bekijk andere

Artikelen

De HR-adviseur van OOC ondersteunt je kosteloos bij vragen over jouw personeelsbeleid

Als ondernemer wil je dat je bedrijf én je werknemers het goed doen. Een HR-adviseur van OOC kan je ondersteunen!

Meer lezen

HR-advies in coronatijd

Ook in deze tijd ondersteunen de HR-adviseurs van OOC werkgevers en werknemers in de carrosseriebranche.  HR-adviseur Peter Jacobs van OOC vertelt over twee recente…

Meer lezen

Perspectief 2025: Voorbereiding op de toekomst

Ben jij al voorbereid op de toekomst?

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven