loading...

Artikel | Nieuws

Campagne ‘Veilig Werken voor Elkaar’ van start

‘Veilig werken, dat doet iedereen. Of toch niet?’ In samenwerking met VOC, FOCWA en RAI CarrosserieNL - is de campagne ‘Veilig Werken voor Elkaar’ gestart.

Het doel van de campagne is gedragsverandering teweeg brengen bij werknemers en werkgevers.

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Dit geldt zeker op de werkvloer. Het niet (altijd) gebruiken van persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) speelt hierbij een belangrijke rol. Ook een verkeerde werkhouding, het niet in acht nemen van machineveiligheidsaspecten, het niet opruimen van gereedschap of het foutief gebruik van een rolsteiger zijn voorbeelden van onveilig werken. Door de krachten te bundelen en samen dit thema op de kaart te zetten slaan VOC, OOC, FOCWA en RAI CarrosserieNL de handen ineen.

OOC wil met het ‘Bedrijfsuitje Anders’ veilig werken en duurzame inzetbaarheid op een leuke en luchtige manier bespreekbaar maken. Met Bedrijfsuitje Anders wordt er op locatie een ‘theatervoorstelling’ gegeven. Werkgevers én werknemers worden zo in hun eigen omgeving geconfronteerd met gezond en veilig werken. De acteurs laten zien wat de verbeterpunten zijn en hoe deze te verbeteren zijn. Ze zijn hierbij concreet, vandaag geleerd is morgen toegepast in de praktijk.

VOC, het nationaal opleidingsinstituut voor de schade- en carrosseriebranche, richt zich met de online test ‘Veilig Werken’ eveneens op de werknemer. “Veilig werken dat doe je voor elkaar”, vindt VOC. Op de website www.veiligwerkenvoorelkaar.nl staan tips om veiliger te werken en cursussen ter verbetering van de veiligheid op de werkvloer. VOC verwijst op de website tevens naar de Arbocatalogus voor de Carrosseriebranche. Hier zijn praktische oplossingen en maatregelen te vinden om het werken in de branche gezond en veilig te organiseren.

De arbocatalogus is een initiatief van de vakbonden FNV, CNV Vakmensen en De Unie samen met de werkgeversorganisaties FOCWA en RAI CarrosserieNL. Werkgevers kunnen op de website www.arbocatalogus-carrosserie.nl onder meer een branchespecifieke risico-inventarisatie en -evaluatie voor de carrosseriebranche (RI&E) invullen. “Je kunt heel veilig werken in onze sector, maar je moet wel de goede procedures volgen”, aldus FOCWA. “Dit is een gedeelde verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer.”

Bekijk andere

Artikelen

Kennisavond 19 november

Meer dan 90 mensen bezochten de kennisavond bij VOC in Nieuwegein. De avond was georganiseerd door OOC/VOC in samenwerking met MBO Midden Nederland.

Meer lezen

Vmbo-docenten maken kennis met de carrosseriebouw

Carrosseriebouw kan als keuzevak aangeboden worden door techniek-vmbo’s. Om dit bij docenten onder de aandacht te brengen organiseert RAI CarrosserieNL praktijkdagen voor vmbo-docenten.

Meer lezen

Eerste certificaten ‘QRM in de carrosseriebouw’ uitgereikt

Op 6 november werden aan de deelnemers van de pilot ‘QRM in de carrosseriebouw’ de Green Belt Certificaten uitgereikt.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven