loading...

Artikel | Nieuws

Coronaprotocollen carrosserie- en trailerbranche beschikbaar

In deze sectorbrede richtlijnen staan duidelijke gedragsregels voor het werk in en buiten de werkplaats, die het mogelijk moeten maken om ten tijde van de coronacrisis veilig door te werken.

24 april 2020 – FOCWA, RAI Vereniging, FNV Metaal, CNV Vakmensen en De Unie hebben een akkoord bereikt over coronaprotocollen voor de carrosserie- en trailerbranche. In deze sectorbrede richtlijnen staan duidelijke gedragsregels voor het werk in en buiten de werkplaats, die het mogelijk moeten maken om ten tijde van de coronacrisis veilig en verantwoord door te werken.

Het gaat voorzichtig de goede kant op met het beteugelen van het coronavirus. Maar we zijn er echt nog niet. Het staat wel vast dat terug naar ‘normaal’ hoe dan ook een zaak van lange adem is. Het is dus belangrijk om samen plannen te maken voor een ‘intelligente weg terug’ na de periode van de intelligente lockdown.

Steven van Eijck, voorzitter RAI Vereniging: “Het is cruciaal voor onze economie en werkgelegenheid dat de branche weer door kan. Dat kan alleen door met elkaar na te denken over een veilige en slimme opstart na de periode van de intelligente lockdown.”

Femke Teeling, directeur FOCWA: “Onze bedrijven volgen op dit moment al de richtlijnen van het RIVM en nemen zelfs aanvullende maatregelen. Dankzij deze protocollen kunnen zij nu ook aan hun medewerkers, klanten, opdrachtgevers en leveranciers tonen dat werkzaamheden veilig kunnen plaatsvinden.“

Zwanny Naber, landelijk bestuurder FNV Metaal: “Het is voor al de werknemers in de carrosseriebranche ontzettend belangrijk dat de werkzaamheden op een veilige manier kunnen worden uitgevoerd. Ik ben dan ook bijzonder verheugd dat we hier sectorale afspraken hebben over kunnen maken. Daarnaast ben ik ook trots dat de carrosseriesector een voortrekkersrol heeft in deze. Deze protocollen kunnen dan ook als basis dienen voor andere branches.”

Het ‘nieuwe normaal’ in de carrosseriebranche
De afgelopen dagen hebben OOC en haar sociale partners hard gewerkt aan de coronaprotocollen. De protocollen zijn praktisch, eenvoudig en op basis van de beschikbare middelen uit te voeren. Zij bevatten de noodzakelijke maatregelen die schadeherstel- en carrosseriebedrijven dienen te nemen om te kunnen werken in de zogenaamde 1,5 meter samenleving, het ‘nieuwe normaal’ in de carrosseriebranche.

Vooruitkijken is weer mogelijk
De coronaprotocollen voor de carrosserie- en trailerbranche zijn gisteren akkoord bevonden door de sociale partners. Dit betekent dat deze per direct ook van kracht zijn voor de gehele carrosserie- en trailerbranche. Bedrijven en stakeholders weten nu eindelijk waar ze aan toe zijn en kunnen weer vooruit kijken.

Specifieke protocollen
Er zijn specifieke protocollen beschikbaar voor:

  • autoschadeherstelbedrijven
  • autoruitherstelbedrijven
  • caravan- en camperschadeherstelbedrijven
  • carrosserie- en trailerbouwbedrijven

Richtlijnen RIVM
De voorgeschreven richtlijnen van het RIVM zijn steeds de basis voor deze protocollen. Bij wijziging van de inzichten op het gebied van Corona, zullen de protocollen dus worden geactualiseerd.

Downloads en meer informatie
De protocollen en aanvullende informatie zijn te vinden op de Coronaprotocollen-pagina.

Vragen?
Voor vragen over dit bericht kun je contact opnemen met:

Zwanny Naber, FNV (namens de vakbonden), tel. 06 2324 7927
Brecht Grieten, FOCWA, tel. 06 1080 0211
Floris Liebrand, RAI Vereniging, tel. 06 1305 3484

Bekijk andere

Artikelen

Albèrt de Goey (ABS Autoherstel): Grootste fout in crisis is stoppen met opleiden

Wat De Goey ziet gebeuren in zijn schadebedrijf in Woerden en met welke scenario's hij rekening houdt.

Meer lezen

Impact van het coronavirus

OOC ondersteunt werkgevers en werknemers in deze uitzonderlijke tijd.

Meer lezen

AST Challenge 19 november

Op 19 november gingen een vijftal AST'ers in opleiding in twee teams de strijd aan. Zij probeerden van te voren aangebrachte storingen in auto's…

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven