loading...

Artikel | Persbericht

FOCWA inspireert jongeren voor schadeherstelvak

FOCWA start een campagne om de beroepskeuze van jongeren en hun ouders te beïnvloeden.

Via de website ikwordschadehersteller.nl kunnen toekomstige vakmensen op een heel toegankelijke manier de mogelijkheden van de schadeherstelsector ontdekken. Dankzij de samenwerking van FOCWA met OOC worden zij ondersteund met praktische handvatten en een informatiepakket.

Als brancheorganisatie knokt FOCWA voor de belangen van de schadeherstellers. Op haar congres van 3 oktober jl. benoemde FOCWA de instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel als één van dé grote uitdagingen van de schadeherstelsector.

”Er zijn niet alleen veel kansen voor jonge vakmannen en -vrouwen in onze sector. Volgens ons is er op termijn ook niet minder nood aan personeel. Daarom maken we van instroom en behoud van personeel een absolute topprioriteit. Zo voerden we een succesvolle lobby in Den Haag voor het voortbestaan van de subsidieregeling praktijkleren (BBL). Ook organiseerden we een themabijeenkomst over de toekomst van carrosserieopleidingen voor de directeuren en managers van ROC’s die deze opleidingen aanbieden. Daarnaast willen wij als brancheorganisatie inzetten op de beeldvorming op het schadeherstelvak bij leerlingen en hun ouders. En ook ondernemers spelen hierbij een belangrijke rol.”

Femke Teeling, directeur FOCWA

Deze week ontvingen 4.500 leerlingen met een technisch profiel uit het VMBO een mailing om hen te interesseren voor het schadeherstelvak. En omdat ouders bepalend zijn bij de studiekeuzes van hun kinderen, werden zij ook aangesproken. Hierbij werd verwezen naar de website ikwordschadehersteller.nl waar deze leerlingen en hun ouders op een heel toegankelijke manier de mogelijkheden van de schadeherstelsector kunnen ontdekken. Ze vinden hier informatie terug over het schadeherstelvak, de opleidingen, beroepen in de branche en de kansen op stages en banen.

Als ervaren vakmannen en -vrouwen zijn ondernemers hét gezicht van de schadeherstelsector in hun regio. Als gezicht van de schadeherstelsector, hebben ondernemers ook een verantwoordelijkheid om jongeren te enthousiasmeren voor het vak. Via de website ikwordschadehersteller.nl kunnen ook zij handvatten terugvinden om jongeren te inspireren om te kiezen voor het schadeherstel. Ook kunnen bedrijven een informatiepakket aanvragen met een presentatie, filmmateriaal over het vakgebied en aansprekende gadgets om af te geven aan de jongeren.

“We willen de beroepskeuze van jongeren beïnvloeden. Eigenlijk is daar maar één manier voor, namelijk die jongeren ervaring op laten doen met het vak. Laat hen zelf eens oefenen met een verfspuit en laat in de werkplaats zien wat het vak nog meer inhoudt. Laat één van uw werknemers aan jongeren vertellen hoe leuk hij of zij het vak vindt. Dáár worden jongeren met een passie voor techniek blij van!”

Wieteke Tichelaar, programmadirecteur OOC

In de komende periode worden er zowel landelijk als regionaal initiatieven opgezet om samen met onderwijsinstellingen en bedrijfsleven de instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel verder op de kaart te zetten.

Open dagen

Vind je het ook belangrijk om je vakmanschap als schadehersteller te laten zien aan toekomstige medewerkers? Zorg dan dat je aanwezig bent op een van de open dagen bij jou in de buurt! De open dagen van de opleidingsinstituten staan namelijk voor de deur. Dit is het moment dat je in contact kunt komen met toekomstige medewerkers, en je bedrijf en onze mooie branche onder de aandacht kan brengen.
Overzicht Open Dagen

Bekijk andere

Artikelen

Succesvolle workshop ‘Lassen’

Op 22 maart werd in Lelystad de workshop Lassen gehouden, georganiseerd door OOC en RAI Vereniging. De inhoud van de workshop omvatte kennis van…

Meer lezen

Schade rijden voorgoed verleden tijd?

Een kop uit een artikel in ‘De Ondernemer’: “Hybride werken? Is de klassieke leaseauto definitief verleden tijd?” Wellicht wat kort door de bocht, maar…

Meer lezen

Jaarverslag OOC | Op de toekomst voorbereid!

In het jaarverslag blikken we terug op de activiteiten die OOC in het afgelopen jaar heeft ondernomen.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven