loading...

Artikel | Mededeling

Juist nu is het goed om te weten waar je staat en wat je kunt

De loopbaancoaches van OOC helpen je jouw toekomst in de carrosseriebranche in beeld te brengen, juist nu.

Weten wie je bent, wat je wil en wat je kunt: het zijn belangrijke dingen om te weten wanneer je onverwachts tegen onzekerheid aankijkt. Wanneer je, bijvoorbeeld door een coronacrisis, moet gaan nadenken over wat je met je toekomst wil. De loopbaancoaches van OOC helpen je hierbij, juist nu. We spreken met loopbaancoach Fred Beumer en projectleider Stijn de Geus.

Er zijn verschillende redenen om contact te zoeken met een loopbaancoach. Fred Beumer, sinds januari coach bij OOC: “Allereerst is je eigen vakbekwaamheid een reden. Kun je nog wel meekomen? Zeker in de carrosseriebranche verandert alles razendsnel. Al het mechanische wordt elektrisch en alles wat aan zo’n auto zit, gaat er anders uitzien. Als je jezelf daar niet in blijft ontwikkelen, kom je op een gegeven moment op een achterstand. En dat is niet goed voor je kansen.” Projectleider Stijn de Geus vult aan: “Kijk, tot enkele weken geleden was er overal genoeg werk, maar nu kijken we ineens tegen een recessie aan. Dat betekent dat de kans op het verliezen van je baan groter wordt. En dan is het belangrijk dat je vakbekwaam, en bewust van je eigen kunnen en wensen bent.”

Van achteroverleunen naar de actiemodus

De coaches helpen je in de actiemodus te komen, zodat je (weer) aan het stuur komt te zitten van je eigen ontwikkeling. Beumer: “We beginnen met een Persoonlijk OntwikkelingsPlan (POP). Dat gaat echt over jou, over wie jij bent, wat jij wil en wat jij kunt. En vanuit daar kijken we samen welke stappen je wil zetten, waarbij je ook opleidingsvouchers kunt inzetten. Dit kunnen stappen zijn op het gebied van inhoudelijke vakkennis, maar bijvoorbeeld ook over omgaan met werkdruk. Dat was tot de coronacrisis een onderwerp dat vaak aan bod kwam. Maar momenteel hebben we het juist wat meer over omgaan met onzekerheid.”

Gezond aan het werk, ook na de 50

Loopbaancoaching lijkt soms iets van de jonge generatie, maar Beumer ziet juist ook veel mensen die al verder zijn in hun loopbaan: “Monteurs die richting de 50 gaan, beginnen het werk echt te voelen in hun lijf. Ze krijgen bijvoorbeeld vaker rugpijn of kunnen bewegingen minder goed maken. Juist voor hen is het goed om na te denken hoe ze, binnen of buiten hun huidige baan, gezond en fit aan het werk kunnen blijven.”

Ook goed voor de werkgever

De Geus: “Hoewel de loopbaancoaches er natuurlijk in eerste instantie zijn voor de toekomst van werknemers, is dit voor iedereen goed. Ook werkgevers willen graag gemotiveerde en gezonde mensen aan de slag. Loopbaancoaching helpt daarbij. Uiteindelijk heeft iedereen hier wat aan, de hele branche.”

Coronacrisistijd = reflectietijd

Deze crisistijd kun je volgens De Geus en Beumer heel goed inzetten om na te denken over je loopbaan. En de loopbaancoaches zijn via de telefoon of videobellen gewoon bereikbaar. Beumer: “Dit is een verschrikkelijke crisis, maar het is ook hét moment om na te denken over waar je staat en waar je heen wil. Wij staan als loopbaancoaches voor je klaar: om eens te sparren, om met je mee te denken of om gewoon even te luisteren. Neem dus vooral contact met ons op.”

Over de loopbaancoaches

Bij OOC zijn door het hele land loopbaancoaches actief: van Maastricht tot Den Helder. Zij kennen de sector en begrijpen hoe jouw wereld eruitziet. Met verschillende hulpmiddelen helpen zij je bepalen waar je heen wil, en hoe je daar kunt komen. Meer weten of direct een afspraak maken? https://oocinfo.nl/tools/loopbaancoach/

Bekijk andere

Artikelen

HR-advies voor werkgevers in de carrosseriebranche ten tijde van het coronavirus

OOC krijgt vanuit werkgevers veel verschillende HR-gerelateerde vragen in deze uitzonderlijke tijd. Wij hebben hiervan een lijst gemaakt.

Meer lezen

Impact van het coronavirus

OOC ondersteunt werkgevers en werknemers in deze uitzonderlijke tijd.

Meer lezen

Loopbaancoaches ervaren het echte vakmanschap

Lees meer over de startbijeenkomst van de loopbaancoaches op 13 maart 2018 bij VOC in Nieuwegein. En hoe zij zelf ervaren wat het vak…

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven