loading...

Artikel | Nieuws

Terugkijken webinar over coronaprotocollen

Op 7 mei organiseerden FOCWA en RAI CarrosserieNL in samenwerking met OOC een webinar over de coronaprotocollen voor ondernemers in de carrosserie- en trailerbouw. Dit webinar is nu terug te kijken.

Onder leiding van Femke Teeling (voorzitter Federatie Carrosseriebranche), Randy van den Boogaard (FOCWA) en Jasper Burgers (RAI CarrosserieNL) werd zo’n 50 minuten over het coronaprotocol gesproken. Ruim 100 leden (voornamelijk werkgevers) waren erbij.

Het coronaprotocol is opgesteld door de werkgroep Arbo Carrosseriebranche, waar naast de vakbonden ook de sprekers Randy van den Boogaard en Jasper Burgers in zitten. Samen met een arbeidshygiëne-expert is het coronaprotocol voor de carrosserie- en trailerbranche tot stand gekomen.

Hoofddoel van het protocol is dat ondernemers, werknemers, klanten en leveranciers veilig en gezond hun werk kunnen doen. Veel bedrijven hebben in de eerste weken van de 1,5 meter samenleving zelf al vele stappen gezet om door te kunnen werken. Het protocol geeft houvast of bedrijven op de goede weg zijn en welke stappen ze eventueel nog kunnen zetten.

Praktijksituaties

Het protocol is toegespitst op de meest voorkomende functies in de carrosseriebranche. Door deze te koppelen aan praktijksituaties werd de inhoud en de opzet van het protocol behandeld in het webinar. Vragen konden worden gesteld via de chat.

Aan de orde kwamen onder meer het tillen van zware voorwerpen, waardoor werknemers binnen de 1,5 meter van elkaar komen te werken. Het antwoord was dat dit mogelijk is door een mondneusmasker te gebruiken. Wel moet eerst gekeken worden of dit niet op een andere manier op te lossen is, door bijvoorbeeld een andere werkwijze te hanteren, of hiervoor hulpgereedschap te ontwikkelen.
Ook het samen lunchen in de kantine, het samen reizen en het gebruik van elkaars gereedschap kwamen aan de orde.

Medewerkers meenemen

Klanten en leveranciers dienen te weten welke regels gelden in het bedrijf dat ze gaan bezoeken. Werkgever dienen te weten hoe je zo goed mogelijk een en ander communiceert.

Belangrijk is dat de werkgever de werknemers meeneemt in de inhoud en praktische uitwerking van het protocol binnen het bedrijf. Jeanine de Vries, HR-adviseur van OOC nam de kijkers van het webinar mee in een korte presentatie over hoe je hierin als werkgever kunt sturen op gewenst gedrag.

OOC wil bijdragen in het verder verspreiden van informatie om veilig en gezond te kunnen blijven werken tijdens corona. Hiervoor zullen animaties ontwikkeld worden. Ook zal er een webinar gegeven worden voor werknemers.

Per bedrijf kan er een online workshop aangevraagd worden voor de werknemers, waarin bewustwording wordt gecreëerd en gewenst én ongewenst gedrag bespreekbaar wordt gemaakt. Tevens is het een platform om ervaringen van de afgelopen coronatijd bespreekbaar te maken. Ook kan de OOC HR-adviseur kosteloos worden ingezet op bedrijfsniveau om via een maatwerk-workshop bijvoorbeeld een groep werknemers te overtuigen van het nut van het naleven van dit protocol. Hierover wordt u binnenkort nader geïnformeerd via de OOC-site en de nieuwsbrief van RAI carrosserieNL.

Het meest actuele coronaprotocol voor de carrosserie- en trailerbouw vindt u op de website van RAI CarrosserieNL. Mochten de RIVM-richtlijnen wijzigen of mochten er nieuwe kabinetsbesluiten komen die invloed hebben op het protocol, dan passen we ons protocol uiteraard waar nodig aan.

Webinar terugkijken?

Het webinar van 7 mei bekijken kan via www.webinartv.nl/focwa-agenda/protocol-schadeherstel-en-carrosseriebouw-werken-in-de-1-5-meter-economie/.

Bekijk andere

Artikelen

Coronaprotocollen carrosserie- en trailerbranche beschikbaar

In deze sectorbrede richtlijnen staan duidelijke gedragsregels voor het werk in en buiten de werkplaats, die het mogelijk moeten maken om ten tijde van…

Meer lezen

De HR-adviseur van OOC ondersteunt je kosteloos bij vragen over jouw personeelsbeleid

Als ondernemer wil je dat je bedrijf én je werknemers het goed doen. Een HR-adviseur van OOC kan je ondersteunen!

Meer lezen

OOC-vergoedingsregelingen 2021

OOC heeft besloten dat werkgevers vanaf 01-01-2021 hun vergoedingsaanvragen en declaraties rechtstreeks bij OOC indienen.  OOC wil hiermee meer inzicht krijgen op de scholingsbehoefte…

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven