loading...

Artikel | Terugblik

Geslaagde workshop ‘Lijmen: de nieuwe verbindingstechniek’

25 deelnemers, constructeurs en ontwerpers afkomstig uit de carrosserie- en trailerbouw en enkele uit de schadeherstel, werden 4 uur lang bijgepraat over diverse facetten van het lijmen.

De workshop ‘Lijmen de nieuwe verbindingstechniek’ is gehouden 22 februari 2018 bij Adhesive Bonding Center in Lelystad. 25 deelnemers, voor het grootste deel constructeurs en ontwerpers afkomstig uit de carrosserie- en trailerbouw en enkele uit de schadeherstel werden 4 uur lang bijgepraat over diverse facetten van het lijmen.

Het verbinden van metalen met niet-metalen zoals composieten en aluminium komt steeds meer voor. Hetzelfde geldt voor het verlijmen van structurele verbindingen. Het gebruik en verlijmen van verschillende materialen vergroot de ontwerpvrijheid en kan bijdragen tot bijvoorbeeld gewichtsbesparing.

      
Naast kennis over de basisprincipes van lijmen, de verschillende lijmsoorten, arbo & milieu effecten bij gebruik en verwerking werden ook alle aspecten besproken die effect hebben op de kwaliteit van de verlijming. Hierbij werd ook duidelijk dat meer dan 90% van de fouten bij het lijmen wordt veroorzaakt tijdens het verwerken en/of aanbrengen. Om falende lijmverbindingen, die zich openbaren bij gebruik, te voorkomen is een kwaliteitsborging een absolute noodzaak in de lijmtechniek. Op basis van dit gegeven werd ook aandacht besteed aan de DIN 2304. Deze lijm-norm is een Duits initiatief, is in mei 2015 gepubliceerd en maart 2016 wetgeving geworden. Waarschijnlijk zal deze lijm-norm op korte termijn een Europese norm en wetgeving worden. De norm zegt veel over het lijmproces maar niets over het lijmproduct.

De DIN 2304 is voor de verlijmende industrie en te gebruiken om jouw lijmprocessen tegen het licht te houden en te kijken waar je kunt verbeteren. In het kader van de productveiligheid is conformeren aan de DIN 2304 ook nu al aan te bevelen. Lijmverbindingen zijn te classificeren op basis van veiligheidseisen (S1 t/m S4). Op basis hiervan ontwikkelen we momenteel een 1-daagse training of korte opleiding, die gebruikt kan worden bij de certificering. Schrijf je onderaan deze pagina in voor de nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.

Tussen de onderwerpen door werden er korte pauzes ingelast voor een ‘natje en droogje’ en dit was tevens het moment waarop de deelnemers de ontvangen informatie met elkaar konden bespreken en ook andere belangrijke items over de sector waarin ze werkzaam zijn met elkaar konden delen.

Lees hier meer over de inhoud van de workshop.

 

Bekijk andere

Artikelen

Geslaagde kennisavond VOC Nieuwegein

Maandag 29 januari vond een kennisavond plaats bij VOC in Nieuwegein. De opkomst was hoog, zo'n 70 deelnemers woonden een zeer interessante avond bij.

Meer lezen

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Samen met OOC op weg naar duurzame inzetbaarheid. Bedrijven die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun werknemers, plukken daar vaak…

Meer lezen

Kennisavonden Praktijkopleiders

Afgelopen najaar hebben meerdere kennisavonden voor praktijkopleiders en leerlingen plaatsgevonden. Tijdens deze avonden zijn verschillende presentaties en workshops gehouden.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven