loading...

Artikel | Nieuws

Vmbo-docenten maken kennis met de carrosseriebouw

Carrosseriebouw kan als keuzevak aangeboden worden door techniek-vmbo’s. Om dit bij docenten onder de aandacht te brengen organiseert RAI CarrosserieNL praktijkdagen voor vmbo-docenten.

Een fors deel van de nieuwe jonge instroom is zijn of haar opleiding gestart op het vmbo. Carrosseriebouw kan als keuzevak aangeboden worden door techniek-vmbo’s. Jongeren kunnen zo kennismaken met de carrosseriebouw in theorie- en praktijkopdrachten die op het vmbo zelf of bij carrosseriebouwbedrijven kunnen worden uitgevoerd. Om dit bij docenten onder de aandacht te brengen organiseert RAI CarrosserieNL praktijkdagen voor vmbo-docenten.

Praktijkdag 13 februari 2020

Afgelopen schooljaar hebben 13 vmbo’s het keuzevak carrosseriebouw aangeboden en 130 jongeren hebben examen gedaan. Om meer jongeren te kunnen bereiken en te enthousiasmeren voor het mooie vak carrosseriebouwer werd op 13 februari een praktijkdag voor vmbo-docenten georganiseerd door Heiwo Wolvega, IJntema Heerenveen, Deltion College Zwolle, Stichting Platform vmbo’s en RAI CarrosserieNL.
In totaal 12 vakdocenten uit de vakrichtingen M+T (Mobiliteit en Transport) en metaalgerelateerde deel van PIE (Proces, Installatie, Energie) hebben met een bedrijfsbezoek bij Heiwo en IJntema, met een rondleiding door de productie, kennis kunnen maken met de veelheid aan technieken die in de carrosseriebouw worden gebruikt.

Hulp voor docenten

Tussen de rondleidingen door is er met de vakdocenten gesproken hoe we het keuzevak carrosseriebouw voor de vmbo’s nog aantrekkelijker kunnen maken om aan te bieden. Hulp bij het ontwikkelen van lesstof waardoor docenten een ‘klant en klaar’-pakket kunnen aanbieden en de mogelijkheid voor leerlingen om de praktijkopdrachten in de bedrijven uit te voeren is hierbij heel belangrijk. RAI CarrosserieNL gaat de lesstof en praktijkopdrachten inventariseren bij de vmbo’s die het keuzevak al aanbieden en dit bespreken met de aanwezige vmbo’s.

Theorie, praktijk en nieuwe vaardigheden

Geert Broeksema, voormalig carrosseriebouwer en nu al jaren docent mbo-opleiding (eerste) carrosseriebouwer bij Deltion Zwolle, hield een presentatie over de theorie en praktijk die bij deze opleiding hoort. Hiermee kregen de vmbo-docenten zicht op hoe ze hun leerling zo goed mogelijk kunnen voorbereiden op deze mbo-vervolgopleiding. Ook werd er aandacht besteed aan de nieuwe vaardigheden die nodig zijn met betrekking tot onder meer elektrische aandrijving en elektronica. Zo zorgen we ervoor dat jongeren ook de komende jaren ‘up to date’ opgeleid worden.

Voor ondernemers die willen samenwerken met vmbo’s

Mochten bedrijven interesse hebben in samenwerking met vmbo’s, waarbij het aanbieden van praktijkopdrachten in het bedrijf een mooie opstap is voor de werving van de nieuwe werknemers voor de nabije toekomst, dan hoort RAI CarrosserieNL dat graag via carrosserienl@raivereniging.nl.

Elders in het land?

Gezien de reacties en het enthousiasme wil RAI CarrosserieNL ook voor het westen en zuiden in de komende maanden een gelijksoortige bijeenkomst organiseren. Mochten bedrijven het leuk vinden om via een rondleiding vakdocenten uit de regio te laten kennismaken met de carrosserie- en trailerbouw, dan kunnen ze zich melden via carrosserienl@raivereniging.nl en pakt RAI CarrosserieNL dit verder op.

Bekijk andere

Artikelen

Bekende YouTuber Master Milo en carrosseriebouwers samen aan de slag

YouTube-bekendheid Master Milo, RAI CarrosserieNL en OOC slaan de handen ineen.

Meer lezen

Aantal studenten in de schadeherstel- en carrosseriesector blijft stijgen

Uit cijfers van DUO blijkt dat in het schooljaar 2019-2020 het aantal studenten, die zich hebben ingeschreven bij een ROC voor een opleiding in…

Meer lezen

Bedrijfsuitje Anders gaat weer van start, dus meld je snel aan!

OOC biedt jou en de werknemers van je bedrijf een verrassend bedrijfsuitje, maar dan helemaal anders. En aan dit bedrijfsuitje zijn geen kosten verbonden.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven