loading...

Artikel | Persbericht

Voertuigbranche opent werkplaatsdeuren voor jongeren tijdens ‘Voertuigtechniekdagen’

Voertuigtechniek is één van de belangrijkste sectoren voor de Nederlandse economie. Onderzoek toont aan dat de huidige beeldvorming over werken in voertuigtechniek vaak niet klopt. Ruim 1.700 bedrijven die lid zijn van FOCWA, RAI CarrosserieNL, VACO en OOC zetten de deuren van de werkplaatsen wagenwijd open om potentiële nieuwe werknemers kennis te laten maken met het vak. Tijdens de ‘Voertuigtechniekdagen’, die vanaf nu tot en met eind februari 2023 gepland staan, kunnen jongeren samen met hun ouders of vrienden ontdekken of hun interesses aansluiten bij de snelle ontwikkelingen in de voertuigtechniek. Ook zij-instromers en andere geïnteresseerden worden van harte uitgenodigd om een kijkje te komen nemen in de werkplaats. 

 

Altijd in de buurt 

Via de campagne-website datiseengave.nl kunnen geïnteresseerden eenvoudig digitaal een afspraak maken bij een werkplaats in de buurt. Door de vele aangesloten bedrijven is er voor iedere bezoeker altijd een gave werkplaats dichtbij. Hier kunnen jongeren of zij-instromers een opleiding volgen terwijl ze direct al geld verdienen of mooier nog; een gave baan vinden die echt bij ze past. 

 

Campagne 

Initiatiefnemers FOCWA, RAI CarrosserieNL, VACO en OOC hebben sinds 2021 de handen ineengeslagen om imagoverandering voor de branche teweeg te brengen. In dat jaar lanceerden zij de succesvolle campagne ‘Voertuigtechniek, dat is een gave!’. De campagne liet jongeren vorig jaar alle voordelen van de voertuigtechniek zien. Daarnaast zijn de branche en haar innovatieve technieken goed in beeld gebracht. Circa 1,3 miljoen mensen werden met de campagne bereikt. 

De campagne krijgt nu een vervolg met de ‘Voertuigtechniekdagen’. Met de ‘Voertuigtechniekdagen’ en het thema ‘Welkom in de werkplaats’ is het nu tijd om hun toekomstige werkplek ook echt te laten zien en een fysieke ontmoeting met potentiële werkgevers plaats te laten vinden. Het innovatieve karakter van het werken in de carrosserie, schadeherstel en banden- en wielenbranche staat daarbij centraal. 

 

Blik op de werkplaats vergroot het enthousiasme

Erwin Holterhues van VACO (manager sociale zaken en HR) beschrijft waarom het zo belangrijk is dat er aandacht is voor het werken in de voertuigtechniek: “Het blijft belangrijk om het imago van werken in de voertuigtechniek te verbeteren. Ook is het belangrijk om jongeren – maar ook zij-instromers – enthousiast te maken voor het vak. We merken dat als jongeren en hun ouders in een bedrijf kunnen komen kijken ze vaak enthousiast weggaan, omdat ze blij verrast zijn door de veelzijdigheid van de werkzaamheden en de moderne technieken waarmee gewerkt wordt. Door onder meer de intrede van elektrische (vracht)auto’s vraagt het werken aan deze voertuigen nieuwe en andere vaardigheden. Instroom van jonge vakmannen en – vrouwen is essentieel. De vraag naar nieuwe medewerkers is groot en hard nodig om Nederland ook in de toekomst rollend te houden.” 

 

Winactie 

Tijdens de ‘Voertuigtechniekdagen’ maken bezoekers, naast het verbreden van hun kennis over de branche, kans op verschillende prijzen. Zo zijn onder meer een PlayStation 5 met racestoel en -spellen of een kart arrangement met vijf vrienden te winnen. 

 

Krachten gebundeld 

Medewerkers en werkgevers van de deelnemende werkplaatsen zijn ambassadeurs van de campagne én van hun vakgebied. FOCWA, RAI CarrosserieNL, VACO en OOC faciliteren deze belangrijke schakel in de campagne gedurende de ‘Voertuigtechniekdagen’. Zo staat de campagnewebsite met eenvoudig aanmeldsysteem klaar en wordt de boodschap verspreid via Google Ads en door jongeren veelgebruikte platformen als Instagram, Snapchat en TikTok. Tot slot hebben alle deelnemende werkplaatsen een offline en online toolkit ontvangen om er samen met de verenigingen een succes van te maken. De rol van de werkplaatsen zelf is het enthousiasmeren van de jongeren en/of zij-instromers die zij gaan ontvangen op hun werkplek. 


Kijk voor meer informatie op:

https://datiseengave.nl/voertuigtechniekdagen2022/

Bekijk andere

Artikelen

Samenwerking OOC en Rondaan maakt jongeren enthousiast voor carrosseriebouw

Meer lezen

Workshop ‘De carrosseriebouw in 2025’ heeft effect op toekomststrategie deelnemers

Na afloop van de bijeenkomst trok het overgrote deel van de deelnemers de conclusie dat wat ze gezien en gehoord hadden enige mate van…

Meer lezen

Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Samen met OOC op weg naar duurzame inzetbaarheid. Bedrijven die werk maken van de gezondheid, betrokkenheid en ontwikkeling van hun werknemers, plukken daar vaak…

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven