loading...

Artikel | Nieuws

Wat willen werkgevers en werknemers?

Voor OOC is ‘duurzame inzetbaarheid’ een belangrijk thema waarin zij werkgevers en werknemers wil ondersteunen. Onderstaand de samenvatting van het onderzoek onder werknemers en werkgevers.

Uitdagingen in de branche

De carrosseriebranche ziet een aantal uitdagingen op het gebied van duurzame inzetbaarheid voor werkgevers en werknemers. De gemiddelde leeftijd van de werknemers stijgt en de instroom van nieuwe werknemers wordt kleiner. Steeds minder jongeren volgen een studie die opleidt voor een loopbaan binnen de carrosseriebranche. Het wordt in de toekomst steeds moeilijker om goed opgeleid en gemotiveerd personeel te kunnen vinden. Daarnaast zullen oudere werknemers langer moeten doorwerken, ook wanneer zij daar fysiek en mentaal meer moeite mee hebben dan voorheen.

Wat vinden werkgevers?

Ontwikkelingen in de branche, hogere kosten en tekort aan goed personeel zijn de grootste zorgen van de werkgevers. Als uitdagingen worden het financieel gezond houden van de onderneming, het werven van nieuwe geschikte werknemers en het vergroten van de betrokkenheid van de werknemers gezien. Twee derde van de bedrijven spreekt regelmatig met de werknemers over de eigen ontwikkeling. De helft van de bedrijven ervaart problemen om het personeel op te leiden wegens tijdsgebrek en geldgebrek. De helft van de werknemers die werkzaam zijn binnen de bevraagde bedrijven heeft in het afgelopen jaar minimaal één cursus of training gevolgd. Een kwart van de bevraagde bedrijven vindt dat het aanbod van opleidingen niet goed aansluit op de vraag.

Wat vinden werknemers?

De grootste zorgen van de werknemer zijn te hoge werkdruk en een te laag salaris. Als belangrijkste uitdagingen zien zij het bijblijven bij de technische ontwikkelingen, zodat ze hun werk goed kunnen blijven uitvoeren. Vrijwel alle bevraagde werknemers hechten waarde aan de eigen ontwikkeling en inzetbaarheid. Zij proberen daaraan te werken door er een gezonde levensstijl op na te houden, trainingen te volgen en te leren van collega’s. Een belangrijk obstakel bij de persoonlijke ontwikkeling is gebrek aan tijd bij de werkgever, waardoor er geen trainingen kunnen worden gevolgd en er niet kan worden gepraat over de (eigen) ontwikkeling. De werknemers denken ook vaak dat de werkgever het niet belangrijk vindt dat zij zich verder ontwikkelen.

Hoe nu verder?

Dit onderzoek heeft OOC waardevolle informatie opgeleverd die gebruikt wordt bij het ontwikkelen van (nieuwe) initiatieven om bedrijven en werknemers te ondersteunen bij het werken aan duurzame inzetbaarheid.

Dit was een samenvatting van het onderzoek, wil je het hele onderzoek lezen download deze dan hier.

Bekijk andere

Artikelen

Vlogger Master Milo werkt succesvol samen met carrosseriebouwers

Vlogger Master Milo, RAI CarrosserieNL en OOC werken succesvol samen.

Meer lezen

Albèrt de Goey (ABS Autoherstel): Grootste fout in crisis is stoppen met opleiden

Wat De Goey ziet gebeuren in zijn schadebedrijf in Woerden en met welke scenario's hij rekening houdt.

Meer lezen

Arbeidsmarktanalyse 2016

OOC laat jaarlijks de kwantitatieve ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de carrosseriebranche in kaart brengen.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven