loading...

Artikel | Terugblik

Workshop ‘De carrosseriebouw in 2025’ heeft effect op toekomststrategie deelnemers

Na afloop van de bijeenkomst trok het overgrote deel van de deelnemers de conclusie dat wat ze gezien en gehoord hadden enige mate van invloed is op hun strategisch bedrijfsplan voor 2025.

Bijna 40 deelnemers van meer dan 20 bedrijven waren naar Putten afgereisd om de 4 ontwikkelde scenario’s voor de carrosserie- (en trailer)bouw in 2025 te zien en hier verder over in gesprek te gaan. Deze bijeenkomst werd georganiseerd door RAI CarrosserieNL samen met het OOC.

Ontwikkeling

De 4 scenario’s zijn ontwikkeld door 3 werkgevers in de carrosseriebouw onder begeleiding van Future Consult, een bureau die hierin gespecialiseerd is. Het OOC is initiatiefnemer van dit project. De programma directeur Wieteke Tichelaar vertelde dat het OOC staat voor Ontwikkeling & Opleiding Carrosseriebranche en dat het OOC inzet op sociale innovatie bij bedrijven, gericht op verbinding tussen medewerker en bedrijf. Door het ontwikkelen van toekomstscenario’s hebben de carrosseriebouw bedrijven handvatten om een strategie voor 2025 te ontwikkelen wat weer een leidraad is voor de werknemers en hun eigen ontwikkeling.

Future Consult

Maja Bosch van Future Consult gaf uitleg over de totstandkoming van de 4 scenario’s. Wat zijn de belangrijkste trends en welke gevolgen hebben ze voor het bedrijf en de werknemers? Het resultaat hiervan is dat voor de carrosseriebouw 2 ontwikkelingen leidend zijn: de ontwikkeling van het transportsysteem (van traditioneel tot innovatief en duurzaam) en de ontwikkelingen in de werkplaats (van traditioneel tot smart industry). Op basis van deze 2 assen ontstaan de 4 scenario’s. Scenario A op basis van traditioneel transportsysteem en traditionele werkplaats is voorzien van de titel ‘samenwerkende specialisten’,
Scenario B (traditioneel transportsysteem, smart industry werkplaats) is de ‘digitale werkplaats’, Scenario C (innovatief en duurzaam transportsysteem en smart industry werkplaats) is de ‘zelfdenkende werkplaats’ en Scenario D kreeg als titel ‘Achter de feiten aan’ op basis traditionele werkplaats en een innovatief en duurzaam transportsysteem. Dit laatste scenario leidde tot een opmerking uit de zaal ‘ik loop al 20 jaar achter de feiten aan en het bevalt mij prima’. De meeste deelnemers hebben echter een voorkeur voor Scenario C de zelfdenkende werkplaats.

Elk scenario was omgezet in een animatiefilmpje van ca. 2,5 minuten.
Bekijk deze animatiefilmpjes.

Alle deelnemers werden aan het werk gezet. Na het in kaart brengen van de huidige situatie moesten de deelnemers de gevolgen voor hun bedrijf in kaart brengen alsof de scenario’s de werkelijkheid zouden zijn. Hiervoor werd het zogenaamde Business Model Canvas gebruikt. In dit model worden de grondgedachtes van hoe een organisatie waarde creëert, levert en behoudt opgeschreven.

HR advies

Peter Jacobs, HR adviseur van het OOC vertelde over SLIM personeelsbeleid. SLIM staat voor Strategisch, Legitiem, Innovatief en Motiverend. Strategisch: wat zijn de kwaliteiten en het potentieel van de huidige medewerkers en wat hebben de medewerkers van de toekomst nodig en hoe breng je dit tot stand. Legitiem staat voor ontwikkelingen op de arbeidsmarkt zoals langer doorwerken, flexibiliteit en kortere dienstverbanden. Innovatief: wat hebben de medewerkers nodig om veranderingen/innovaties te dragen en welke veranderingen zien de medewerkers voor zichzelf en de organisatie? Motiverend staat voor de energie om iets aan te pakken en tot een goed einde te brengen en de ambitie om bij te willen blijven, mee te willen/kunnen doen.

Vervolg

Tenslotte deelde RAI CarrosserieNL het idee met de aanwezigen om een 3 tal workshops te gaan organiseren in 2019 waarin bedrijven geleerd wordt hoe ze een toekomstscenario kunnen omzetten in hun bedrijfsstrategie. Een aantal deelnemers gaf aan interesse te hebben in deze workshops. De verdere uitwerken samen met het OOC zal begin 2019 plaatsvinden waarna dit gedeeld zal worden via de nieuwsbrief.

Uit de evaluatie bleek dat de deelnemers deze bijeenkomst gemiddeld tussen de goed en zeer goed beoordeelden als reactie op de vraag wat ze van de inhoud vonden en de bijeenkomst aan hun verwachtingen voldeed.

Meer informatie over Perspectief 2025

Bekijk andere

Artikelen

HR-advies voor werkgevers in de carrosseriebranche ten tijde van het coronavirus

OOC krijgt vanuit werkgevers veel verschillende HR-gerelateerde vragen in deze uitzonderlijke tijd. Wij hebben hiervan een lijst gemaakt.

Meer lezen

OOC zoekt een projectmanager!

Ben jij onze nieuwe projectmanager die projecten aanstuurt, resultaten boekt én tegelijkertijd partijen verbindt? Lees dan hier meer over het functieprofiel!

Meer lezen

Albèrt de Goey (ABS Autoherstel): Grootste fout in crisis is stoppen met opleiden

Wat De Goey ziet gebeuren in zijn schadebedrijf in Woerden en met welke scenario's hij rekening houdt.

Meer lezen
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Inschrijven