loading...

Theorie en praktijk

Werken aan CNG en LNG voertuigen

In deze workshop, georganiseerd in samenwerking met RAI CarrosserieNL, gaan we in op wat een CNG en LNG systeem is, welke componenten aanwezig zijn en waar rekening mee gehouden moet worden bij het opbouwen van deze voertuigen in de werkplaats.

Informatie

  • 11 december 2018

  • 14:00 - 19:00 uur

  • Iveco Nederland

    Wanraaij 9

    6673 DM Andelst

Meld je nu aan

Voertuigen met een alternatieve brandstof zoals CNG en LNG komen steeds meer voor. Mogelijk dat er al CNG en LNG voertuigen in uw werkplaats komen.

In deze workshop gaan we in op wat een CNG en LNG systeem is, welke componenten aanwezig zijn en waar rekening mee gehouden moet worden bij het opbouwen van deze voertuigen in de werkplaats. Deze workshop is gericht op carrosseriebouwbedrijven, daarom geven we verschillende do’s en don’t aan de hand van praktijkvoorbeelden.

Maar niet alleen het werken aan een voertuig op CNG en LNG vraagt om bijzondere vaardigheden. Ook de werkruimte moet aan specifieke eisen voldoen. Wist je bijvoorbeeld dat het risico bestaat dat er bij een LNG voertuig na 8-10 dagen stilstand, door het opwarmen van de tank, er gas afgeblazen wordt dat zich kan ophopen in de nok van het gebouw? Ventilatie is dus noodzakelijk.

CNG en LNG voertuigen brengen een eigen risicoprofiel met zich mee. Ze zijn niet per definitie onveiliger dan dieselvoertuigen, maar je moet wel weten wat je doet als je ze binnen hebt staan.

Gert-Jan Rap geeft uitleg over de techniek van deze voertuigen en waar je mee te maken krijgt als je aan of met deze voertuigen werkt.

Elske van de Fliert gaat in op de wettelijke aspecten voor het gebouw waarin met deze voertuigen gewerkt wordt. Aan de hand van de risico’s zal ze aangeven hoe de werkplaats ingericht kan worden om veilig te werken.

Tijdens de workshop zijn wij te gast bij Iveco Nederland, Kees Oostveen zal ingaan op de LNG en CNG voertuigen die zij leveren.

Naast de theorie wordt aan het eind van de workshop nog enige “praktijk toelichting” gegeven bij de voertuigen en componenten zelf.

Programma

14.00 uur    Ontvangst met koffie en thee
14.15 uur     Opening
14.30 uur     Waarom rijden op aardgas / CNG en LNG in Nederland – Elske van de Fliert
15.00 uur     Iveco en CNG & LNG – Kees Oostveen
15.30 uur     Techniek CNG & LNG voertuigen – Gert-Jan Rap
16.45 uur     CNG & LNG voertuigen in de werkplaats – Elske van de Fliert
17.30 uur     Pauze met een broodje
18:15 uur     Praktijk – Gert-Jan Rap, Elske van de Fliert en Kees Oostveen
19:00 uur     Afsluiting met een drankje

Kosten

Aan de workshop zijn geen kosten verbonden. Maar voor afmeldingen na 4 december 2018 of niet aanwezig zijn worden annuleringskosten à 50 euro in rekening gebracht.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief